Mijn achtergrond
Kind van de wereld
Ik werd geboren in Zeist, maar we verhuisden op mijn 4de voor 3 jaar naar Zuid-Afrika met het gezin. De liefde voor reizen en het ontdekken van andere culturen kreeg ik met de paplepel ingegoten van mijn ouders die reislustig zijn. In vakanties verkenden we allerlei landen in Europa en Afrika. Op mijn 17de ging ik voor 9 maanden naar Spanje om de taal te leren (in Salamanca, Granada en Barcelona) en op mijn 22ste studeerde ik een half jaar in Midden-Amerika middels een uitwisselingsprogramma. Na mijn studie trok ik 9 maanden door Zuid-Amerika, dat mijn hart veroverde. Later heb ik nog 3 maanden door Azië gereisd, 3 maanden door Midden-Amerika en 2 maanden door Indonesië. Ik ben dol op het ontdekken van andere plekken, zowel qua natuur als qua cultuur. We zijn allemaal wereldburgers, maar wanneer je je vestigt, kunnen verschillen in cultuur je best vervreemd laten voelen. Door mijn eigen ervaringen met het vestigen in andere landen, en mijn beheersing van de Engelse en Spaanse taal, ben ik ook expat-psycholoog geworden.
Psychologie
Op de middelbare school dacht ik lange tijd architect te worden, tot ik het het laatste jaar ineens niet meer wist en dacht aan mode, hotelschool, schrijfster… ik vond zoveel interessant, dat mijn ouders me naar een beroepskeuzebureau stuurden. Daar kwam psychologie naar voren. Toen het eenmaal op tafel lag, vond ik het eigenlijk heel gek dat ik daar zelf nog niet aan had gedacht. In Spanje begon ik me alvast in te lezen en wist ik dat ik mijn bestemming gevonden had. Ik had een erg gezellig verenigingsleven, maar mijn studie liep ook voorspoedig. In 2001 kon ik via een uitwisselingsprogramma in Costa Rica studeren en volgde daar mijn keuzevakken in de filosofie. Het heeft me beschouwend, maar ook creatief leren denken (wat in mijn studie psychologie veel te weinig aan bod kwam naar mijn smaak). Ik hield me vooral bezig met het begrip ‘de waarheid’, wat niet alleen per persoon verschilt, maar ook per cultuur en tijdsgeest. Wat 100 jaar geleden, of in een andere cultuur als ‘gek’ wordt beschouwd, kan hier en nu normaal zijn… of andersom. Nog steeds verwonder ik me over de veelzijdige ‘waarheid’ die door iedereen weer anders wordt beleefd. En dat is waar de psychologie weer op inspringt!
Mijn werkwijze
Toen ik aan het werk ging, begon ik te werken met de meest wetenschappelijk bewezen protocollen: cognitieve gedragstherapie. Maar ik ontdekte al snel dat mensen niet te vangen zijn in protocollen. Omdat iedereen uniek is, heeft iedereen een eigen benaderingswijze nodig. In NLP vond ik de handvatten die ik zocht om aan te sluiten bij de verschillende manieren van informatieverwerking en denken. Hier vond ik de brug die ik intuïtief al zocht tussen theorie en praktijk, geest en lichaam. EMDR is een mooie afgeleide van NLP, wat gelukkig steeds meer bekendheid geniet als zeer effectief voor de behandeling van traumatische gebeurtenissen. Maar ik gebruik het veel breder om mensen te helpen hun emotioneel beladen thema’s te onderzoeken, verwerken en veranderen.
Daarnaast was ik zelf al vanaf mijn 15de aan het lezen over en aan het oefenen met meditaties en visualisaties. In de loop der jaren had ik hier en daar workshops gevolgd van yoga en ademhaling. Omdat het mij veel bracht, begon ik het steeds meer in mijn behandelingen te gebruiken. In 2013 besloot ik een gedegen opleiding als mindfulnesstrainer te volgen. Het bleek heel goed bij mij en mijn aanpak te passen. Ik was zo enthousiast dat ik nog datzelfde jaar begonnen ben met groepstrainingen. In mijn ogen is een (vriendelijk) bewustzijn in het hier en nu het begin voor iedere gewenste verandering.
Nog steeds op ontdekkingsreis
Ik ben onverminderd nieuwsgierig. Het mooie van mijn werk is dat ik nooit uitontdekt ben. Ieder mens is uniek, ieder proces anders. Het is zonder uitzondering indrukwekkend om te zien hoe mensen opbloeien als ze zichzelf beter leren kennen. En van al mijn cliënten leer ik ook weer iets, nieuwe zienswijzen, nieuwe strategieën om met dingen om te gaan, of iets over mezelf.
Interesses
In mijn vrije tijd ben ik dus graag op reis om de rest van de wereld te ontdekken. Daarnaast houd ik van reizen in mijn binnenwereld en probeer ik zo eens per jaar een sjamanistische ceremonie bij te wonen. Dit houd me scherp op mijn eigen blinde vlekken en processen. Maar ik houd me ook bezig met expressie door de Afrikaanse djembe, verschillende dansvormen (Capoeira, modern, show), tekenen en schilderen. Sinds 2 jaar volg ik de opleiding Genezend Tekenen, dus ik verwacht dat in de toekomst ook in mijn behandelingen te kunnen verwerken.