Wat is mindfulness juist niet?

Mindfulness is niet zweverig. Je gedachten zonder bewustzijn volgen is juist zweverig. Mindfulness is het tegendeel van zweverigheid. Je leert je aandacht juist richten op de nuchterheid van dit moment en de waarheid die je zintuigen je vertellen, in plaats van je mee te laten slepen door gedachtenschimmen.

Mindfulness is ook geen trucje om je nooit meer ellendig of onrustig te voelen. Nare gevoelens en onrust zijn onvermijdelijk deel van het leven. Mindfulness kan dit niet wegnemen. Wat het wel kan is de impact ervan verzachten en minimaliseren

Het is geen ontspanningsoefening. Hoewel ontspanning vaak een prettig bijproduct is van een milde, bewuste aandacht in het hier en nu, is dit zeker niet altijd het geval en ook niet het doel. Het doel is bewust te worden van wat er is en regelmatig bemerken we dat er behoorlijke spanning in ons lijf zit en onrust in het hoofd. We proberen dan niet van die onrust of spanning af te komen, omdat dat doorgaans de spanning en onrust alleen maar versterkt. We proberen, door ernaar te kijken, in plaats van erin meegevoerd te worden, een bewustere beslissing te nemen in hoe we ermee omgaan.

De kunst van mindfulness is niet om niet te denken, maar om het denken op te merken en bewust te kiezen je aandacht opnieuw te richten. Zelfs monniken die al jarenlang mediteren hebben gedachten en worden afgeleid. De kunst van mindfulness is om iedere keer weer opnieuw je aandacht terug te pakken en te richten waar je hem hebben wilt. Je traint als het ware je ‘aandachtsspier’ net zoals je biceps traint door een gewicht steeds weer van beneden omhoog te brengen.