Over de training

Een nuchtere aandachtstraining

Mindfulness training is een aandachtstraining. Je traint als het ware je ‘aandachtsspier’ door deze in verschillende meditaties veelvuldig ‘aan te spannen’. Zo krijg je steeds meer regie over je aandacht en daarmee over je leven.

In 8 tot 10 weken vinden 8 sessies plaats van 2,5 uur. We zitten tijdens de training op stoelen, niet op kussens of yoga matjes. In de sessies bespreek ik altijd een stukje theorie achter de oefeningen die we doen, maar het grootste deel is het oefenen zelf. We oefenen gezamenlijk met verschillende soorten meditaties om de aandacht te trainen en bespreken naderhand de ervaringen ermee. De groepen zijn klein, maximaal 8 deelnemers, zodat er genoeg tijd en aandacht is voor ieders ervaring of vragen.

Door alle verschillende manieren van meditatie, of aandachtstraining uit te proberen, kun je ontdekken welke het beste bij jou passen. Ik probeer de groepen altijd zo gevarieerd mogelijk te maken, met mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende problemen of doelen. Hoe meer verschillen, hoe meer we van elkaar kunnen leren en over onszelf kunnen ontdekken.

Je leert:

  • je niet te veel te laten meeslepen in een jachtig bestaan
  • niet alleen te luisteren naar je hoofd, maar ook naar je hart
  • om te gaan met lastige emoties op een efficiënte, eenvoudige manier
  • stapje voor stapje te accepteren wat niet te veranderen is
  • de ruimte en creativiteit om te veranderen wat wel te veranderen is

 

Thuisoefeningen

Dingen waar we moeite mee hebben, hebben vaak te maken met (denk)patronen die al heel lang bestaan. Ze zijn een gewoonte geworden. Verandering van gewoonten is alleen mogelijk als we tijd en energie steken in het leren van nieuwe vaardigheden. Het resultaat van de training hangt dan ook grotendeels af van je bereidheid om thuis te oefenen tussen de bijeenkomsten in. Deze oefeningen beslaan ongeveer een uur per dag, 5 dagen per week. Ik realiseer me goed dat het heel lastig kan zijn om zoveel tijd uit te trekken voor iets nieuws in levens die toch al druk bezet zijn. Het is ook geen ramp als het een dagje niet lukt. Toch is je toewijding aan thuisoefeningen een essentieel deel van de cursus. Om je te helpen ruimte te vinden in je leven voor deze training, kun je het volgende overwegen:

– Waar in je dag kun je de benodigde tijd inruimen om te oefenen?
– Laat mensen die dichtbij je staan weten waar je mee bezig bent.
– Kun je thuis een cd afspelen om de begeleide meditaties te beluisteren?
– Onderzoek of je de verschillende motiveringen kunt afwegen, zoals graag snel resultaat willen boeken, versus alle verwachtingen loslaten gedurende 9 weken.
– Kun je vriendelijk voor jezelf zijn gedurende deze 9 weken, ook als je moeilijke dingen tegen komt?


De uitdagingen

De training en thuisoefeningen zijn gericht op het voller bewust en aanwezig zijn in je leven. Enerzijds kan dit je leven interessanter, levendiger en voldoening gevender maken. Anderzijds, betekent het ook bewust en aanwezig zijn bij minder prettige en moeilijke momenten. In de training zul je ontdekken dat, op de lange termijn, het stilstaan en doorgronden van moeilijkheden de meest effectieve manier is om ze op te lossen. Het dilemma is dat je eerst de krachtige wil om innerlijke moeilijkheden op te lossen moet laten varen om ze daadwerkelijk op te kunnen lossen. In de training leer je een milde, vriendelijk houding aannemen tegenover de moeilijkheden die je in jezelf tegen komt.

Zoals uitgelegd, zul je voor resultaten veel tijd en energie moeten investeren. De effecten van die inspanningen kunnen pas laat tevoorschijn komen. Het is een beetje te vergelijken met tuinieren. We moeten de grond voorbereiden, de zaadjes planten, voldoende water en voedingsstoffen geven en geduldig wachten totdat er iets boven de grond verschijnt. Probeer de training ook op deze manier te benaderen, met het geduld en doorzettingsvermogen van de tuinder, die accepteert dat de vruchten van zijn inspanningen niet direct geplukt kunnen worden.

Als bovenstaande of andere uitdagingen de kop op steken gedurende de training, geef dit dan aan, zodat ik het met je kan bespreken. Gevraagd naar tips voor nieuwe deelnemers, gaven oude deelnemers vaak aan dat het het waard is om vol te houden, zelfs als het een worsteling is. De kennis en begrip die je opdoet zal een blijvende positieve invloed op je leven hebben.

Praktisch

– Wat in de groep gebeurt of besproken wordt, blijft in de groep. Bij deelname ga je ermee akkoord dat je met mensen buiten de groep niet praat over anderen in de groep. Over je eigen proces en de oefeningen mag je uiteraard wel vertellen.
– Doe iets comfortabels aan wat niet afknelt. Hoge hakken zijn ook af te raden.
– Ga van te voren naar de wc, hoe minder interrupties tijdens de training, hoe prettiger
– Als je op een training niet aanwezig kunt zijn, de uitdaging te groot vindt of twijfelt, bel mij dan (liefst ruim) van te voren, zodat we dit kunnen bespreken.

 

Klik hier voor de trainingsdata